maanantai 7. joulukuuta 2009
Joulun aikaa!
Tänä syksynä on valmisteltu sääntöjä verkko-opetuksen korvauskäytänteisiin liittyen. Luottamusmiehet ja valittu työryhmä on tehnyt erittäin yksityiskohtaisen ehdotuksen eri tilanteisiin liittyvistä opettajille maksettavista korvauksista. Esitys on nyt menossa kuntien sivistystoimiin lausunnolle ja keväällä varmaankin saadaan se lopulliseen muotoon. Tarkoituksena on, että LUKUverkoston kouluilla on yhteiset säännöt mitä eri opetustilanteissa maksetaan. Onhan jotenkin opettajlle kuitenkin korvattava tehty työ, olipa opiskelijoita sitten omasta koulusta tai lähinaapurista, yksi tai useampia.
Arviointiseminaariin ovat tulossa opot, rehtorit ja tutorit - kertokaa heille mitä toivotte tapahtuvan tällä rintamalla. Mikä olisi koulutuksen aihe, joka saisi sinut osallistumaan, milloin se pidettäisiin -aamulla iltapäivällä vai milloin? Kuinka pitkään se saisi kestää, pitäisikö siitä tulla opintopisteitä tai muuta dokumenttiä? Olisiko se VESO-koulutusta?
Mutta ensin mieli ja kroppa tarvitsee lepoa- Levätkäämme siis! Uusin ajatuksin Uuteen Vuoteen- Hyvää ja rauhaisaa Joulunaikaa!
t. TL
keskiviikko 21. lokakuuta 2009
LUKU-verkosto kouluttaa

Maanantain koulutustilaisuudessa Kaisa-Mari ja Mika esittelevät käytännön ja oppitunneilla toteutettujen esimerkkien avulla, miten digitaalisia sisältöjä voidaan käyttää monipuolisesti myös perinteisessä luokkaopetuksessa.
Esityksissä havainnollistetaan mm. PowerPointin ja Flashin hyödyntämistä SmartBoardin kanssa. Esimerkissä on käytetty monipuolisesti hyödyksi mm. ääntä ja liikkuvaa kuvaa.
Koulutuksessa huomioidaan myös oppimisalustojen (Moodlen ja PedaNetin) käyttäminen opetuksen osana ja linkittäminen esim. internetin tallennepalveluihin.
Kaikkea materiaalia ei tarvitse siirtää esim. Moodlen yksittäiselle kurssille, vaan sitä voi käyttää vaikkapa Scribdissä useammalla kurssilla.
Osanottajien mielenkiinnon mukaan voidaan tutustua johonkin palveluun. Kirjaudutaan sinne, jaetaan dokumentteja, linkitetään niihin omilta kursseilta ja suojataan asiakirjat luvattomalta käytöltä.
Mika Auramo
tiistai 22. syyskuuta 2009
Valoa päivääsi!
vanhoja huonoksi osoittautuneita tapoja ja
tottumuksia. Jos napsautat huoneeseen valon
päälle, ei ole väliä sillä kuinka kauan huoneessa
on ollut pimeää. Valo valaisee joka tapauksessa.
-Vernon Howard
TL
maanantai 21. syyskuuta 2009
keskiviikko 16. syyskuuta 2009
Yhdessä on mukavampaa
Yhdessä pohtiminen ja tekeminen kuitenkin motivoi ja tuo tekemiseen uutta intoa. Mukavaa huomata, että tietoa ja taitoa voi jakaa.
Kaisa-Mari
keskiviikko 9. syyskuuta 2009
Tutor tapaaminen
tiistai 14. huhtikuuta 2009
Mietin tässä vain...
- verkko-opetus materiaali ei ole kertaluonteista, se suunnitellaan pitempään käyttöön
- tulevaisuudessa ei enää ole erillistä verkko-opetus -käsitettä vaan se on yksi tapa toimia opetustilanteissa kuten esim. nyt ryhmätyöt
- maailmaa ei muuteta niin, että antakaa mulle rahaa niin mä muutan maailman. Se muutetaan pioneerityöllä. Pioneerit tekee aina talkoilla...
- ihminen ei voi olla kiinnostunut sellaisesta mistä ei tiedä mitään - pienikin tieto voi synnyttää kiinnostuksen
Niinpä- kyllähän näihin ilmiöihin on jo törmättykin. Mietin luentojen aikana että kuinkahan monella opettajalla on itse asiassa tästä meidänkin toiminnasta ihan väärä käsitys. Luullaanko vielä, että tässä ollaan viemässä opettajalta töitä ja että opetus jotenkin ulkoistetaan? Ollaan saman pelon edessä kuin kuulemma silloin kun kouluradiolähetykset aloitettiin. Silloinkin opettajat vastustivat uudistusta ja sanottiin, etteihän sitä kohta opettajaa enää tarvita kun kouluissa vaan avataan radiot ja kuunnellaan lähetyksiä. Miten siinäkin kävi. Kyllä vuodet ja vuosisadat ovat jo meille sivistyneille ihmiselle opettaneet että opettajaa tarvitaan aina. Opettajan ja opetuksenkin on muututtava koska yhteiskunta ja oppilaat ovat muuttuneet. Verkot, mediat ja tietokoneet ovat tulleet jäädäkseen luokkahuoneisiin. Ei niitä sieltä saa pois pidettyä. Jos opettaja niitä vastustaakin (ehkä myös arastelee osaamattomuuttaan) niin ne ovat opiskelijoilla taskussa ja laukussa mukana kulkevia välineitä. Opettaja voi olla liitukaudella vielä, mutta hänen "asiakkaansa" eivät siellä enää ole. Toisaalta ymmärrän kyllä senkin jos jotakuta vaivaa infoähky tässä asiassa. Rima nousee kun ympärillä puhutaan lähes viikoittain vaihtuvista trendeistä. Milloin on muodissa moodle, milloin ning ja joku toinen kerta se on taas smart board ja blogit tai live@edu. Ei ole ihme jos kehityksessä ei tahdo pysyä kärryillä. Hakeudu koulutukseen - se on lyhyt neuvoni. Siellä opit yhden asian kerrallaan ja seuraavalla kerralla taas toisen. Kun pääset alkuun huomaat ettei tämä niin ihmeellistä ole.
Tästä meidän toiminnasta vielä - tällä tähdätään laaja-alaisesti opettajien tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön osaamisen lisäämiseen. Ei pelkästään verkko-opetukseen. Harmittaa ihan kun käytössä on vain tuo termi - keksisikö joku yhtä notkean ja lyhyehkön termin tähän käyttöön?
maanantai 13. huhtikuuta 2009
Kevätkuulumisia
Tähän kevääseen mahtuu vielä pari koulutuspäivää. Toiseen tulevat tutor-pääkäyttäjät 13.5. ja tarkoituksena on käydä läpi vielä moodleen liittyviä juttuja kerraten ja varmistellen.
Toinen koulutuspäivä onkin sitten VESO-päivä Lohjalaisille, jonka pidän heidän omalla lukiollaan 4.5. - aiheena moodlen perusmetkut ja hotpot. Hangossa kävinkin jo pitämässä ennen pääsiäistä yhden VESO-koulutuksen, siellä aiheena oli hotpotin ja You Tuben hyödyntäminen opetuksessa.
Tarkoituksena oli vielä myöskin pitää johtoryhmän kokous tässä keväällä. Sitä syksyäkin pitäis suunnitella taas. Jos sinulle tulee mieleen jotain koulutusta mihin aihepiiri huomioiden haluaisit osallistua niin laita tulemaan sähköpostia. Kuopiosta jo lupailtiin alustavasti ISOverstaan koulutuksia myös tännepäin, ilmoittelen siitä tarkemmin sitten kun tiedän enemmän.
Pääsiäisestä kun on juuri ja juuri toivottu sitä varmaan jo Vappu-suunnitelmat pyörii mielessä...Nautitaan pihatöistä ja muuttolinnuista, sitähän kevät on parhaimmillaan.
perjantai 27. helmikuuta 2009
Kevään odotusta
Teimme suunnitelmia kevään osalle tammikuisessa seminaarissamme, jotka koskettavat toivottavasti mahdollisimman monia teistä.
Tulossa on koulutuksia eri kohderyhmille ja verkko-opetuksen luentopäivä, johon olemme saaneet luennoitsijoiksi Hanne Kolin sekä Anu Wulffin. Hannen aihe liittyy verkko-opetuksen suunnitteluun ja Anun arviointiin. Toivottavasti mahdollisimman monet teistä pääsee seuraamaan luentoa 7.4. - lisäinfoa sivuilta www.luku.fi
Nyt ennättää vielä hiihdellä ja nauttia talvisesta maisemasta - kun tapaamme luennolla, niin silloin on jo muuttolinnut tulleet ja luultavimmin lumi on muisto vain.
Mukavia hetkiä, ja kepeätä mieltä!
keskiviikko 7. tammikuuta 2009
Muiden kokemuksia verkostoitumisesta
Raportti löytyy Oph:sivuilta ja siis myös tästä linkistä: http://www.oph.fi/julkaisut/2007/alueelliset_toisen_asteen_etaopetusverkostot.pdf
perjantai 2. tammikuuta 2009
Hyvää Uutta Vuotta 2009!
Anna palautetta, joko suoraan minulle, tai sitten sille lähimmälle tutorillesi. Mikä on mennyt hyvin? Mitä sinä haluaisit tältä verkostolta ja toiminnalta? Miten voisit itse olla mukana? Mitä tukea tarvitsisit jotta uskaltaisit osallistua? Mikä on asia jonka haluaisit korjata? Oletko jo osallistunut-kokemuksesi siitä?
Kollegani, palaute on tärkeää, sitoutuminen vielä tärkeämpää. On helpompi arvostella kuin tehdä itse. Toiminta on vasta alussa- mutta meitä on jo paljon jotka haluavat tehdä tätä yhdessä. Olet tervetullut mukaan. Mukaan pääset tutorisi kautta, osallistumalla. Ottamalla itse se ensimmäinen askel. Sitä ei kukaan voi ottaa puolestasi. Sen jälkeen on helpompi nähdä, mitä vielä ei osaa, hallitse tai mitä voisi muille jakaa. Jos yhtään helpottaa, niin emme me muutkaan aluksi osanneet mitään, joten tyhjästä aloitimme mekin.
Oppiminen, uudistuminen, hyvät naiset ja herrat, on tahdon asia!